Оразмеряване на стъпала

Тази статия има за цел да Ви запознае с изискванията за стъпалата на една стълба. Оказва се,че четете питате и се интересувате, но сте подведени от различни мнения за размера на стъпалата които трябва да се изпълнят в ново изграждащата за Вас стълба.  С много от Вас сме изпадали в спорове за този проблем. За да избегнем спорове и за напред, моля запознайте се със съдържанието тук. Надяваме се да Ви е полезно. Вие нямате представа как ще се осъществят нещата и настоявате за реализацията на оределени ваши идеи  Не винаги тези идеи са удачни. Това ,че някъде нещо сте видяли и харесали съвсем не означава, че то е приложимо при Вас. Ние винаги сме изпълнявали желанията на клиентите ни, ако не се вслушат в нашите препоръки. В практиката ни за 25 години имаме много случаи на нови интериорни стълби изградени с някакъв замисъл които са сбъркани. Собствениците са ни потърсили за да продължим от даден етап нататък или да поправим грешките. В повече от половината случай се е наложило тези стълби да бъдат разрушени и изградени отново за да се отстранят допуснати груби грешки. За годините ни практика смятаме, че са преодолени грешките на растежа и днес можем да Ви предложим изделие без съпътстващите го „детски болести“.

Върху този проблем за оразмеряване на стъпалата са се упражнявали много специалисти. Написани са много трудове и дисертации. Истината е, че архитектите са си присвоили правото да разглеждат и решат този казус в различните му форми, но до сега никой от нас не е видял проектирана и изградена стълба от архитект. До ден днешен тази практическа задача не е видяла еднозначно решение поради факта ,че винаги е била спорна ходовата линия. Размера на стъпалата се измерва по ходовата линия. При правите стълби разбира се това не стои като задача. Интересно е какво се случва в кривите на стълбите? Тук е мястото да се каже,че линията по която човек се изкачва по стълбата нагоре и линията по която слиза надолу в криволинейните участъци на стълбата се различават. Нещо повече, тези линии не са там където архитекта ги начертае а просто те се взимат от направени изследвания. Ако имаме една вярна ходова линия бихме могли да нанесем върху нея желания размер на стъпалата и да получим търсената стълба. След това едва да търсим конструктивно решение. С тези разсъждения спираме тук. Решението на проблема няма конкретна теоретична обосновка и трябва да се задоволим или да модифицираме емпиричната такава с която разполагаме.

На графиката показана по-горе има изведена емпирична зависимост при предпоставка, че една човешка стъпка е 62 до 64 см. Приетите стойности са усреднени, защото различните хора имат различен ръст и различна стъпка. Приетото по-горе предположение е вярно за хора със среден ръст в средна възраст. Представете си сега едно дете на 5 години и възрастен човек на около 80 години. Практическите изследвания показват, че тези два индивида имат почти еднаква дължина на стъпката и огромна разлика в ръста. Стъпката им е далече от 62 см. Височината на колянната става при единия и другия са много различни, както и възможността за повдигане на крака. Тези случай попадат в полето на по-специално оразмеряване и валидността на цитираното правило тук е спорна.

Ето някой по-често използвани формули за поставяне на зависимост между височина и широчина на стъпалото:

  1. 2Н + В = 62 до 64
  2. Н х В = 500
  3. Н + В = 450
  4. 1,62 х Н = В

Където с Н е означена височината на стъпалото, а с

В дълбочината на стъпалото.

Както ще се убедите еднозначно решение няма да получите, но може да се потърси златната среда. Какво предлагаме ние? Просто е! Да решим тази задача за Вас като изготвим проект и разгъвки на желаната от Вас стълба. Знаете ли? Качественото изделие,без значение какво е, изисква:

  1. Добра идея – качествена
  2. качество на проекта
  3. качествено и подробно детайлиране
  4. качествени материали
  5. технология за постигане на това качество
  6. качествено изпълнение – добър екип за реализация

Една от тези точки ако не е налице заложеното качеството няма да се постигне. Качеството и надежността на изделията са изключително важни показатели. Те имат цифрова оценка.Но! това е вече съвсем различна тема от третираната тук. Като цяло е добре да се отбележи,че ние тук разглеждаме проблемите на вътрешните стълби за едно или двуфамилни жилища най-често преодоляващи един етаж и много по-рядко два. В този ред на мисли е добре да се знае, че височината на стъпалата може да достигне до 23 см при долна граница 16 см. Тази практика е масова в Европа. Там вътрешната стълба е много по-компактна и се търсят решения с минимален брой стъпала т.е. с максимална височина. Разбира се тук в България нашите потребности и схващания са различни и затова тук процедираме по български начин. В заключение искаме да Ви кажем, че е добре да направите справка с ъглите на наклоните за изкачване по горната графика , ако сте взели решение за размера на стъпалата Ви.

Внимавайте! Защото в кривите  на ходовата линия ъглите са много променливи и това може да Ви подведе. Проблема както вече отбелязахме е там, а не в правите участъци.

Ние освен,че искаме , можем да сме Ви полезни. Помислете! И ако вземете решение да работите с нас това ще е удоволствие за нас.

Ние от своя страна ще се постараем да дадем всичко от нас за да получите най-доброто на което сме способни. И в заключение ще кажем ,че ползването на стълбата във вашият дом ще стане навик и е въпрос на навик. Важно е тя да формира такъв навик у всеки от Вас в семейството, че дори и след дълго отсъствие от дома, без да сте ползвали стълбата, при възникнала аварийна ситуация Вие да можете да преминете нагоре или надолу по стълбата, достатъчно сигурно без наличие на светлина разчитайки само на двигателната си памет.

Много от Вас разработват схеми и варианти и се стремят да получат 100% успеваемост в съчетаването на противоположни изисквания по отношение на стълбата им.

Разбира се, ако много искате да се справите сами и ние не сме ви нужни е добре. Може да се поздравим с още един специалист в нашите редици.

Ако обаче се стигне до положение „Съдби на кръстопът“ не забравяйте, че нас ни има. Засмейте се! Това не може да е проблема на проблемите за Вас.

От нас Екипа на Ателие АЛЕКС пожелания за успех и късмет.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Оразмеряване на стъпала, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Comments are closed.

Ателие Алекс ООД